החלטתם שאתם רוצים ללמוד תואר ראשון בפקולטה למשפטים? - ממליצה לקרוא את המאמר הזה לפני שניגשים למוסד האקדמי ונרשמים. נעים מאד – תואר ראשון במשפטים!
משך הזמן בלימודי תואר ראשון במשפטים הינו 3.5 שנים. במהלך התואר לומדים הסטודנטים בשתי סמסטרים- סמסטר א' שמסתיים בינואר ותקופת מבחנים שמתחילה בסוף ינואר- פברואר, וסמסטר ב' שמסתיים בחודש יוני, ותקופת מבחנים בחודשים יוני יולי. זה מבלי שציינתי מועדי ב' בחודשים לאחר מכן, או סמסטר קיץ.
תואר במשפטים נועד להעניק לסטודנטים השכלה יסודית בעקרונות ובפרקטיקות המשפט, כמו גם אפשרות להתמחות בתחום מסוים של לימודי משפטים בסיום לימודי התואר (על טרום התמחות והתמחות אסביר בהמשך המאמר). במהלך התואר הסטודנטים לומדים במגוון שיעורי ליבה בנושאים כגון דיני חוזים, דיני נזיקין, דיני קניין, משפט חוקתי/ציבורי/מנהלי, משפט פלילי לרבות דיני עונשין וסדר דין פלילי, והליכים אזרחיים כגון משפט ציבורי, סדר דין אזרחי, אתיקה, ניסוח מסמכים משפטיים ועוד. שיעורים אלו נועדו להעניק לסטודנטים בסיס בעקרונות הבסיסיים של מערכת המשפט, ולסייע להם להבין איזה חוקים יש לנו במדינת ישראל (ובמשפט הבינלאומי), וכיצד החוקים חלים על תחומי החיים השונים.
בנוסף לשיעורי הליבה, לסטודנטים למשפטים יש גם הזדמנות לבחור קורסי בחירה בתחומי משפט ספציפיים כמו קורסים פלילים לדוגמה צווארון לבן, קורסי עומק בתחום דיני משפחה, קליניקות משפטיות בתחומי משפט מגוונים כמו לדוגמה, קליניקה לתאגידים וחברה, קליניקה לזכויות חשודים, נאשמים עצורים ואסירים (שאני לקחתי חלק בה), בוררות מסחרית בינלאומית, היבטים משפטיים של חברות היי-טק, עסקאות מסחריות בינלאומיות, מבוא לקניין רוחני, דיני הדבלים עסקיים, דיני הגירה, זכויות אדם ושינוי חברתי, וקורסים נוספים באנגלית, ועוד ועוד. למזלנו קורסי הבחירה במשפטים מגוונים ומעניינים מאד. קורסי הבחירה הם בדרך כלל בהיקף של 20 נקודות זכות (נ"ז). קורסים אלו מאפשרים לסטודנטים להתמחות בתחום מסוים במשפטים ולקבל הבנה מעמיקה יותר של הסוגיות והאתגרים העומדים בפני עורכי דין בתחום זה. חשוב לציין כי היקף לימודי קורסי הבחירה הם חלק מתנאי לקבלת התואר "בוגר במשפטים". הסטודנטים חייבים במשך שנות הלימודים ללמוד קורסי בחירה משפטיים.
כפי שציינתי, הפקולטה למשפטים גם מציעה ומספקת לסטודנטים הזדמנות לצבור ניסיון מעשי באמצעות קליניקות משפטיות שבסופן מקבלים תעודת התמחות בתחום. התמחויות והתמחויות חיצוניות כגון טרום התמחות (בדרך כלל אפשר להגיע לזה דרך קליניקה), אך בהחלט ניתן גם לפנות באופן ייזום ולהציע עצמך כמועמד לטרום התמחות במשרד עורכי דין. קליניקות אלה מאפשרות לסטודנטים לעבוד עם עורכי דין, שופטים מכהנים ואנשי מקצוע משפטיים אחרים כדי לצבור ניסיון בעולם האמיתי במסגרת הלימודים. המלצה שלי היא כן לקחת קורס בחירה מסוג קליניקה על מנת להעמיק את הידע בפרקטיקה המשפטית. זה בהחלט תורם לארסנל העשייה המשפטית.
תכנית הלימודים בפקולטה למשפטים היא קפדנית ותובענית, ודורשת קריאה וניתוח רב של מלל, תיקי משפט, חקיקה, מאמרים וחומרים משפטיים אחרים, כמו גם כתיבה ומחקר שזה הסמינר, שבדרך כלל מחולק לשניים במהלך התואר - סמינר עיוני וסמינר מעשי. על צורת הלימוד של המרצים קצת קשה לי לכתוב מכיוון שכל מרצה (פרופסור / ד"ר למשפטים), וגם מתרגלים, מלמדים בצורה שונה ובאופן אחר. יהיו מרצים שתוכלו להתחבר אליהם ויהיו מרצים שיהיה קשה לעקוב אחרי מה שהם מלמדים.
לאחר סיום התואר במשפטים, הבוגרים מקבלים מסמך רשמי מהמוסד האקדמי שבו רשום "בוגר תואר במשפטים", וזה הזמן שבו הם ניגשים להתמחות (סטאז') שנמשך נכון לעת כתיבת מאמר זה כשנה וחצי. ישנה חשיבות מכרעת לתקופת ההתמחות וישנם סטודנטים שנוטים להקל ראש בעת בחירת תחום ומקום התמחות. רצוי לבחור מקום התמחות בצורה אסטרטגית, ואני ממליצה לשאול את השאלות הבאות טרם בחירת מקום התמחות –
1. האם אני רוצה לפתוח משרד עצמאי? -> אם כן, אולי שווה לשקול התמחות במשרד קטן.
2. האם אני רוצה להשתלב בפירמה גדולה, עם תחומי עיסוק רחבים? ->אם כן, הסיכוי שתלמדו גם איך להחזיק משרד עורכי דין הוא נמוך, מכיוון שיש מי שעושה את עבודת המזכירות והנספחים...
3. איזה תחום התמחות מעניין אותי? במה אני רואה את עצמי עוסק בעתיד?
4. האם אני רוצה להיות עורך דין של מוסד ציבורי? -> אם כן מומלץ להתמקד במגזר הציבורי.
ואלה רק שאלות ראשוניות שיש לשאול...
לאחר סיום ההתמחות, ולאחר לימודי בחינת הלשכה, שבמינימום לומדים לבחינות הלשכה במשך שישה חודשים (ושלא יגידו לכם אחרת!), ניגשים לבנייני האומה בירושלים לבחינת עורכי הדין. לאחר מעבר מבחן הלשכה בציון עובר את מבחן, הם ישלמו אגרת חברות ללשכת עורכי דין, יקבלו מספר רישיון והם יוכלו להיות עורכי דין מורשים ולעסוק בעריכת דין בפועל.
לימודי משפטים הם השקעה כספית וזמן משמעותית, לכן, חיוני לחקור ולשקול את כל הגורמים לפני קבלת ההחלטה ללמוד משפטים. כדאי גם לשקול אפשרויות אחרות כמו עבודה במשרד עורכי דין או תחום קשור כדי לצבור ניסיון וידע לפני הגשת מועמדות לפקולטה למשפטים.
לסיכום, המלצה שלי היא לשאול את השאלות הנכונות. להבין מה דרוש בשביל להיות סטודנט בתואר ראשון למשפטים. לדעת לבחור את המסלול הנכון – בוקר/ערב (האם אני טיפוס שלומד יותר טוב בבוקר או אולי בערב?). להתייעץ עם עורכי דין בתחום, סטודנטים למשפטים בשנה א'/ב'/ג'. הגעה לימים פתוחים במוסדות הלימוד ואף מומלץ לבקר באגודת הסטודנטים של אותו מוסד לימודים נבחר. יש להם המון מה להציע לסטודנטים. בהצלחה!
לייעוץ אקדמי, לשיעורים פרטיים למקצועות משפטיים, מזמינה אתכם ליצור איתי קשר – עו"ד שני אלה בגדדי 054-5591268.